Ofte stilte spørsmål

Finner du ikke svaret her eller under produkter og systemer, er du velkommen til å henvende deg til nærmeste forhandler.

Spørsmål vedrørende installasjon av røyksugersystemet. (link til en annen artikkel)

Spørsmål om forhold etter installering av røyksugersystemet. (link til en annen artikkel)

Generelt om røyksugerne

Hva er en røyksuger?
En røyksuger sikrer et røyk- og luktfritt inneklima når du bruker din vedovn eller peis. Røyksugeren monteres på skorsteinen og skaper optimal trekk uansett værforhold og beliggenhet.

Optimal trekk i skorsteinen sikrer lett opptenning og gjenfyring uten at røyk og askestøv trekkes inn i stuen. Den sikrer også optimal forbrenning.

Med en røyksuger kan du være sikker på at du alltid kan få fyr i vedovnen eller peisen, og det er mye hyggeligere når man kan bruke tiden på hverandre i stedet for å streve med å tenne opp.

Selve røyksugeren er en elektrisk vifte. Røyksugerens drift styres ved hjelp av en styreenhet.

[Til toppen]

Hvordan virker en røyksuger?
Røyksugeren monteres på toppen av skorsteinen. Når røyksugeren er slått på, skaper den et undertrykk i skorsteinen som både fjerner røyken og sørger for tilførsel av frisk luft, noe som sikrer effektiv forbrenning.

[Til toppen]

Hva er fordelene med en røyksuger?
Det er mange fordeler ved å montere en røyksuger på skorsteinen:

En røyksuger bidrar ikke bare til optimalt trekk i skorsteinen og dermed et røykfritt miljø. Den gir også bedre komfort, da det setter seg mindre støv og sot på veggene. Hvis du slår på røyksugeren når du skal rense peisen eller vedovnen, unngår du askestøv rundt ildstedet og ute i stuen.

[Til toppen]

Kan jeg installere røyksugeren og den valgte styringen selv?
Kjøper du en røyksuger med trådløs styring (EW40), kan du montere og installere den selv. Men ønsker du en ”fast installasjon”, sier lovgivningen også at arbeidet skal utføres av en autorisert elektriker.

Kjøper du en røyksuger med ledningsført styring (EFC16, EFC18), sier lovgivningen at installasjonen skal utføres av en autorisert elektriker.

[Til toppen]

Kan skorsteinsfeieren feie skorsteinen når det sitter en røyksuger på toppen?
Skorsteinsfeieren kan lett åpne røyksugeren helt, slik at han får grei adgang til skorsteinen og kan feie den uten problemer.

[Til toppen]

Hvordan skal røyksugeren vedlikeholdes?
Røyksugeren krever ikke annet vedlikehold enn rensing. Hvor ofte den skal renses, avhenger av hva slags brensel det fyres med. Er det snakk om en peis der det fyres med tørr ved, er det nok å rense viftehjulet for sot og andre avleiringer én gang i året med en stålbørste eller en sparkel. Dette kan for eksempel foretas av en skorsteinsfeier.

[Til toppen]

Kan røyksugeren falle ned fra skorsteinen?
Nei, ikke hvis den er montert ordentlig. Røyksugeren festes med vinkelbeslag eller en flens som passer ned i åpningen på skorsteinen. Kombinert med røyksugerens egen vekt holder vinkelbeslagene eller flensen røyksugeren på plass på toppen av skorsteinen selv i kraftig stormvær. En stålvaier sikrer samtidig at røyksugeren heller ikke kan falle av ved feiing av skorsteinen eller service på røyksugeren.

[Til toppen]

Hva er forskjellen på den runde og den firkantede røyksugeren?
Den runde modellen har vannrett avkast av røyken. Det vil si at røyken kastes ut til siden. Hvis denne røyksugeren sitter nær taket, kan det i tidens løp legge seg smuss på taket.

Den firkantede modellen kaster røyken loddrett opp i luften og er derfor bedre egnet uansett hvordan røyksugeren plasseres i forhold til tak, møne og omgivelser. Når skorsteinen er under mønet, eller dersom huset har stråtak, anbefaler vi den firkantede modellen.

[Til toppen]

Hva skjer hvis strømmen går?
Uten strøm fungerer skorsteinen på samme måte som før røyksugeren ble montert – men med litt større motstand. Strømavbrudd er for øvrig svært sjeldne i Norge.

[Til toppen]

Hvor mange år holder en røyksuger?
Røyksugerne er støpt i aluminium, og motoren er utført i temperaturresistente materialer som sikrer lang levetid og stor driftssikkerhet. Vi har opplevd mange eksempler på røyksugere som har holdt i mer enn 25 år.

[Til toppen]